Geschiedenis

Hoe het allemaal begon...

Lente 2000. Curiosity, een Cure coverband, speelt een optreden in de Waaiberg in Leuven. Het valt een groepje vrienden op dat er best veel interesse is voor gothic-getinte evenementen. Natuurlijk bestonden al jaren de Kagan-fuiven in de Cuythoek - ondertussen bestaat nog steeds de Kagan kalender -, maar net als de studenten begonnen ook de Kaganleden stilletjes aan te verdwijnen naar alle uithoeken van het land. Er moest dus vervanging komen.

De eerste fuiven

De vrienden besluiten om midden 2000 voor het eerst een eigen gothic-fuif uit de grond te stampen, onder de naam ‘Gothic Dance Night’. De locatie werd zaal Albatros. Het steegje dat er naartoe leidt, was een leuke eerste indruk voor de fuifgangers.

Het concept van de fuiven: een gevarieerde mix van oude en nieuwe, bekende en onbekende nummers uit alle muzikale lagen van de gothic-scene. Dat wil dus zeggen wave, gothic, gothic-rock, electro, EBM, industrial, punk, postpunk, batcave, deathrock, powernoise, neofolk, medieval, electroclash, minimal, 80's, futurepop en vele, vele andere. Op de toog en aan de kassa werden allerlei lekkere knabbeltjes opgesteld en ook ‘het rookmachien’ werd een vaste waarde.

De opkomst was voor een eerste fuif meer dan behoorlijk en dus kwam er ook een tweede en een derde editie. De fuiven volgden elkaar daarna steeds sneller op en ongeveer een jaar later kregen ze er een klein broertje bij: het Café Gothique. De fakbar van de burgerlijk ingenieurstudenten van Leuven, ’t ElixIr, werd dan omgetoverd tot een sfeervol gothic-café. De inkom was gratis. De muziek is aan een bepaald onderwerp gelinkt. Muzikaal dus wel wat experimenteler, maar net dat werd uitermate gesmaakt.

Bunkerleute

Met het succes van de fuiven en de Café Gothiques werd het eind 2001 hoog tijd om een naam voor deze ‘organisatie’ te vinden. Veel vergaderingen en veel lege flessen wijn later werd er geklonken op de naam ‘Bunkerleute’, die het nipt haalde van ‘Die aufgebrennte Feuerfliegen’. En dat vinden wij maar goed ook. Het logo werd ontworpen en later ook de website. Ondertussen werden de uitbaters van de Albatros en ’t ElixIr hoe langer hoe meer vertrouwd met al die ‘zwartzakken’.

Een jaartje later bekeken we onze spaarcenten en besloten we dat het best mogelijk was af en toe een optreden te organiseren. Op 31 oktober 2002 nodigden we Dead Man’s Hill (BE), A Challenge of Honour (NL) en Ataraxia (IT) uit in de Waaiberg, met als gevolg een bankrekening die het overleefd had, een tevreden publiek en groepen die dat best nog wel een keertje wilden doen. Zij tevreden, Bunkerleute tevreden. Waarom zouden we het dan maar bij één optreden laten?

Vanaf dan waren we officieel vertrokken en wisselden Bunkerleute-fuiven, Café Gothiques en optredens elkaar af. Zo haalden we ook nog Hermaxiss, Etherial Dawn, Foochow, Diskonnekted, Global Darkness en IM4N naar onze studentenstad. In april 2008 traden ook The Wounded, Curiosity en Ahráyeph met veel succes op in de Lido.

jarige

Op 27 november 2010 vierden we (zij het met een half jaar vertraging vanwege de slecht getimede oprispingen van de Ijslandse vulkaan met de welluidende naam Eyjafjallajökull) met enige trots ons 10-jarig bestaan. Die dag verwelkomden we Kirlian Camera, Sonar en de Volanges in Het Depot.

Recent vierden we onze sweet sixteen en stellen we tevreden vast dat er bijna 100 fuiven, optredens en Café Gothiques op de teller staan. En wat ons betreft is de eindstreep nog lang niet in zicht!

slotwoord

Leuven is een studentenstad en dus is er een continu komen en gaan van studenten. Zo verging het ook met de leden van Bunkerleute. Bij deze bedanken we onze oud-leden: Astrid, Bert, Bianca, Chrisse, Els, Emma, Geert, Gert, Gertjan, Hadi, Janick, Jeroen H., Jeroen O., Jerre, Johan, Katrien, Kristof, Nadine, Philippe, Peter, Pieter, Sander, Sige, Sofie en Thomas. Zonder hun inzet waren we nooit zo ver gekomen.

Bunkerleute anno 2022 is een levendige organisatie, die zeer regelmatig darkunderground events organiseert in Leuven, pal in het centrum van het land. We hebben ook een aantal guest DJ's en vaste fuifgangers die ons zoveel mogelijk helpen en ook hen willen we oprecht bedanken voor hun inzet.

We hopen jullie in ieder geval op onze volgende fuif te mogen verwelkomen!

Muzikale groeten,

Dries, Klaas Jaap en Saskia